//
you're reading...
Postgrau La Comunicació dels Moviments i Conflictes Socials

Per una bona salut democràtica, eliminem el discurs de l’odi de la política

Per preservar la bona convivència i els valors democràtics de la nostra societat, cal eradicar el discurs de l’odi i la difusió del racisme i la xenofòbia de la política. Seguint la doctrina del Tribunal Europeu de Drets Humans ,“els  discursos polítics que inciten a l’odi basats en prejudicis religiosos, ètnics o culturals representen un perill per la pau social i l’estabilitat política als estats democràtics”, i per tant, no es poden permetre.  I segons la mateixa institució, la llibertat d’expressió, sota cap concepte, pot amparar aquests discursos.

L’exaltació de l’odi i la discriminació cap a l’altra persona per motius d’orígen, religió, color de pell o cultura s’ha de combatre a tots els nivells de la nostra societat. Però actuar dins l’àmbit polític és un important primer pas donada la seva influència social i la responsabilitat vers la ciutadania. I és una acció que també repercutirà a la resta del poble.

Les idees no són exclusives d’un partit o un altre, d’igual manera que els postulats racistes no són exclusius de l’extrema dreta. A l’actualitat política catalana, per exemple, trobem un ventall d’exemples de declaracions xenòfobes a partits tan diversos com Convergència i Unió, Partit Socialista, passant per Partit Popular i Plataforma x Catalunya. Aleshores, no seria més eficaç penalitzar la difusió d’unes idees concretes enlloc de perseguir certes formacions polítiques?

En aquest punt, actuar contra el discurs de l’odi a la política es presenta com una qüestió de seguretat ciutadana. En primer lloc perquè el racisme posa en perill la mateixa democràica: promoure la superioritat d’unes persones sobre unes altres ataca els principis de llibertat i igualtat en què es basa un estat democràtic i que estan recollits a la Constitució espanyola. Per altra banda, aquest discurs promou la provocació de l’odi entre col·lectius, que incita a la discriminació, la desigualtat de tracte –i fins i tot de drets- i que pot desembocar en violència.

Si bé l’opinió majoritària comparteix la visió de Victoria Camps, catedràtica de Filosofia Moral y Política de la UAB, que exposa que “no és possible demostrar la causalitat entre el llenguatge violent i la violència”, sí que s’accepta que un context de crispació social creat a partir del discurs de l’odi pot provocar esclats de violència, com els viscuts a Texas i a Oslo, recentment. Xavier Giró, director de l’Observatori de Conflictes de la UAB, valora “el caldo de cultiu de l’aversió és perillosíssim: facilita el salt a l’odi i que qualsevol desequilibrat es senti legitimitat”.

Prendre mesures legals per desterrar la difusió del racisme i la xenofòbia de la política no suposaria un canvi legislatiu. La condemna del discurs de l’odi està contemplat al Codi Penal (article 510 i 607), a la Constitució i a la controvertida Llei de Partits, sense comptar amb les lleis europees que protegeixen els drets humans més que les lleis espanyoles. Com explica Miguel Ànguel Aguilar, fiscal especial per Delictes d’Odi i Discriminació de la Fiscalia de Barcelona, les eines legals per perseguir aquests delictes són les adequades, el que manca en ocasions és “l’adequada formació” de fiscals i jutges, que són els responsables finals d’aplicar o no aquestes lleis i de condemnar amb la serietat que cal unes accions considerades delictes però molt poques vegades castigades.

Anuncis

About lajosecosiendo

La Jose cus, escriu, treballa, cuina, fa fotos... i actualment estudio un màster de comunicació a la UAB. Inicio aquest blog publicant els treballs del màster, esperant recollir moltes altres activitats i pensaments.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Anuncis
%d bloggers like this: